Život pod vodom, još uvijek vrlo slabo otkriveno prostranstvo vrsta i oblika, različitih obrazaca ponašanja i svrha u svom malom kozmosu. Jadran skriva tisuće vrsta, što dnevnih što noćnih. Posebnih prilagodbi. Posebnog načina života.

Čemu određena vrsta u moru? Koja je njena građa, uloga i bit? Čeka li da bude nenadano otkrivena od nekog ljudskog bića? Traži li nekog njoj sličnog za tko-zna kakav simbiotički režim života, ili je samo još jedna karika u hranidbenom lancu?

Promjenom temperature vode i zraka pristižu neke nove vrste – one “invazivne” koje se motaju po člancima i medijima, koje na neki način štete ili odmažu našem hranidbenom lancu, koje nisu dio ovog podneblja, koje nepripadaju ovdje…
Nedavno smo naišli na invazivnog rebraša kojeg su odmah mediji prozvali. Nije bilo napada. Nije bilo ni panike. Samo promatranja.

Čovjek se intinuitivno boji svega što je njemu nepoznato i različito. Boji se invazije, povrede. Boji se nepredvidivih, naglih promjena i pokreta. Ako je ugrožen, čovjek postaje agresivan.

Poželi zavladati svime što poznaje i ne poznaje. Poželi moć i kontrolu. Sve dok se ne nađe sam, oči u oči s nekom vrstom – i odabire –  učenje i znatiželju, miran i prijateljski pristup rezonirajućem biću koji se štiti ili sakriva od opasnosti, ili bira onaj destruktivni, preživljavački instinkt koji ga navede na dominaciju i borbu. Nije na nama da sudimo-svatko odabire što je u njegovoj moći.

Mi smo se opredijelili za miroljubivi pristup. Za istraživanje i promatranje nama nepoznatih vrsta, oblika, ponašanja. Odabiremo nepoznata prostranstva. Odabiremo sve što nas čini boljima i plemenitijima.